2016. szeptember 22., csütörtök

INGYENES ÜGYLETEK


A fő kiindulási pont, hogy az áfa törvény az ellenérték fejében történő ügyleteket adóztatja. De ne gondolja senki, hogy azért mert nincs ellenérték, még biztonságban van, mert az ingyenes ügyletek bizonyos (törvényben meghatározott) köre igenis megadóztatható.
Adófizetési kötelezettség termékértékesítés vagy szolgáltatás nyújtás esetén merülhet fel. Alapesetben akkor, ha költségeivel kapcsolatban korábban adólevonási jogot érvényesítettek. Illetve pontosabban biztosította-e számunkra az adólevonás lehetőségét a jogszabály vagy sem.

Egy ügylet jelenthet:

1.       termékértékesítést vagy
o   ellenértékes
§  adófizetési kötelezettség keletkezik
§  nem keletkezik adófizetési köt. (áfa törvény alapján): tárgyi mentes
o   ingyenes
§  adófizetési kötelezettség keletkezik. Ide tartozik pl. a termék saját vállalkozásból való kivonása (pl. egy laptop ingyenes átadása magánhasználatra), saját beruházás (tárgyi eszköz előállítás)
§  nem keletkezik adófizetési köt., mert nem minősül ellenérték fejében teljesítettnek. Ilyen a közcélú adomány, az áruminta és a kis értékű ajándék

2.       szolgáltatásnyújtást
o   ellenérték fejében teljesített, tehát adófizetési köt. keletkezik
o   nem ellenérték fejében teljesített (közcélú adományozás), nem keletkezik adófizetési köt.
(Az áfa törvény alapján szolgáltatásnak minősül minden olyan ügylet, ami nem termékértékesítés.)

Számlázás?
Felmerülhet a kérdés, hogy ingyenes ügyletek esetében kell-e számlát adni vagy sem? Abban az esetben igen a válasz, ha az ügylet adókötelesnek minősül (az áfa törvény alapján) és tényleges adóalap keletkezik. A számlán – a főszabályt alkalmazva szerepeltetni kell az adóalapot és az adóösszeget – jelezni kell, hogy az ellenértéket nem kell megfizetni. Az ingyenes termékátadás során az adóalap a termék forgalmi értéke vagy előállítási értéke. Ha vásárolt eszközről van szó, akkor nettó vételár. Ingyenes szolgáltatás esetén azt a külön felmerült költséget kell adóalapnak tekinteni, amely kizárólag pluszban az ingyenes átadás érdekében merül fel.


Kapcsolódó jogszabály: 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról