2016. október 19., szerda

AMI UTÁN NEM KELL ADÓZNI, JÁRULÉKOT FIZETNI ...


... az a háztartási munka.

Az előző bejegyzésemben leírtam mit kell fizetni/tenni kinek és mikor. Még egy fontos dolgot meg kell jegyezni ezzel a tevékenységgel kapcsolatban. Az, aki háztartási munkát végez, társadalombiztosítási szempontból nem minősül biztosítottnak. Az indok egyszerű, a tevékenység után nincs megfizetve a járulék. Így egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult és ezzel a munkával nyugdíjra jogosító szolgálati időt sem szerez.

Mit tehet a háztartási alkalmazott, hogy igénybe vehesse az egészségügyi szolgáltatásokat? 

  • Fizetheti havonta a 7.050 Ft (2016-ban) egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ez csak és kizárólag az eü-i szolgáltatások igénybevételére jogosít, pénzbeli ellátásra és/vagy baleseti ellátásra nem. Ezzel kapcsolatban FONTOS tudni, hogy a benyújtott nyilatkozat végrehajtható okiratnak minősül (ART szerint), azaz, ha az illető nyilatkozott, hogy ezzel a lehetőséggel ő élni kíván (havonta fizeti az eü-i szolg. járulékot), akkor a NAV jogosult az összegre, ha esetleg az adózó elfelejtette volna befizetni.
  • Megállapodhatnak másfajta jogviszonyban is (munkaviszony, vállalkozási, megbízási), de akkor már nem háztartási munkáról (azaz adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásról) beszélünk, teljesen más szabályok vonatkoznak rá mind az adófizetés, mind a járulékfizetés tekintetében.


Kapcsolódó jogszabály: 
  • 1997. évi LXXX. törvény
  • 2010. évi XC. törvény


Ezen információkat a bejegyzés megjelenésének időpontjában hatályos jogszabályok alapján írtam, azóta nem frissítettem.